A gyertya egy igazi favorit karácsonyi ajándék, főleg, ha saját kezűleg készítjük. Ha emellett még zero waste is, az külön öröm! Gyertyakészítéshez mi a szójaviaszt, illetve a 100%-ig természetes sárga méhviaszt ajánljuk. Az ezekből készült gyertyák kevesebb korommal és közel 50%-kal hosszabb ideig, tisztábban égnek, mint a szokványos paraffinviaszból készült gyertyák.

Saját gyertyáink készítéséhez tiszta méhviaszt használunk, ami mentes mindenféle kémiai eljárástól és finomítástól, és a méhek munkájának köszönhetően 100%-ban természetes összetevőkből készül. Az ilyen típusú gyertyák égetése nem jár környezetterhelő hatással és füstkibocsátásuk is minimális. Természetes illatukat a méznek és a növényi nektároknak köszönhetik. Az összes ismert viasz közül a méhviasz rendelkezik a legmagasabb olvadásponttal, így égése kétszer tovább tart bármilyen más gyertyánál. 

És akkor jöjjön a lényeg, azaz hogyan készítsünk gyertyát otthon?

Szükséges eszközök:

- méhviasz (vagy szójaviasz, ami fehér, így természetes színezőanyagokkal lehet akár színezni is, de mindenképpen a kifejezetten gyertyagyártáshoz ajánlott fajtát használjuk)

- fémtalpas kanóc: a legjobb a pamutból készült kanóc, mert a műszálasnak

égéskor kellemetlen lehet a szaga

- illóolaj (szintén gyertyaillatosításhoz ajánlott, természetes fajtát válasszunk)

- kiöntőforma, például kiürült Selyembalzsamos alumínium tégely vagy üveg

- 2 edény: egy kisebb és egy nagyobb

A készítés menete:

- a méhviasz olvadáspontja 60-65°C (a szójaviaszé valamivel alacsonyabb, kb. 55°C), ezért közvetlenül nem szabad melegíteni, mert tűzveszélyes

- a viaszt vízfürdő felett olvasztjuk meg: az alsó, kisebb méretű lábosban vizet forralunk és fölé helyezzük a nagyobb átmérőjű lábost, benne az alapanyagot

- miután a viasz megolvadt, levesszük a tűzről és belekeverjük az illóolajat

- a választott formába beletesszük a kanócot, amit akár rögzíthetünk csipesszel vagy megtámaszthatjuk ceruzával is, ha esetleg eldőlne

- a formába öntjük a forró viaszt, amit aztán fokozatosan hűtünk, mert a viasz berepedezhet

- díszítési tippek: szárított narancsszeletekkel, fűszerekkel (fahéjrudacska, szegfűszeg, kardamom) vagy gyógynövényekkel (menta, kamilla) feldobhatjuk a gyertya megjelenését és extra illatot is kölcsönözhetünk neki

Néhány érdekesség a méhviasszal kapcsolatban:

- A méhviaszt a fiatal méhek állítják elő, hogy a lép építőanyagaként felhasználják. Így jönnek létre azok a hatszögletű sejtek, amelyekben a méhek a mézet tárolják és utódaikat nevelik.

- 100%-ig természetes, hiszen a méhek állítják elő saját táplálékuk, a méz tárolására és állandó életterük kialakítására. A méhviasz környezetbarát: nem tartalmaz mesterséges és mérgező anyagokat, égéskor nem füstöl, nincs károsanyag-kibocsátása. Semmilyen mesterséges anyagot, színezéket nem tartalmaz, viszont sok finomságot igen, mint például propoliszt.

- A viasz, így a gyertya színe is változó lehet: a sárgástól egészen a sötétebb, barnás színig változhat, ugyanis a méhviasz színe függ a begyűjtés idejétől és a gyűjtött virágporok fajtájától is.

- Nagyon kellemes, mézes illatot áraszt. Több gyertyát is érdemes egyszerre meggyújtani, így még intenzívebb az illatélmény. Emellett egészséges is, mivel párolgása során tisztítja a levegőt, antibakteriális hatású, így a felsőlégúti megbetegedésekre is jótékony hatással van. Ha meggyújtod, semlegesíti a kellemetlen szagokat, a dohányfüstöt.

- Meghitt hangulatot teremt. A méhviasznak a hagyományos gyertyákhoz képest melegebb, sárgás fényű a lángja.